OCMW SINT-GILLIS

Activiteiten
*** COVID-19: WIJZIGINGEN IN DE DIENSTVERLENING EN CONTACTMODALITEITEN - 12/05/20:
- Gedurende de hele lockdownperiode zal het onthaal van het publiek worden gecentraliseerd op Fernand Bernierstraat nr. 40. Opgelet, de antenne "Le Relais" op de Charleroise Steenweg is gesloten evenals het Steunpunt!
- Het onthaal van de algemene sociale dienst blijft toegankelijk, zonder voorafgaande afspraak, op werkdagen van 8.00 tot 12.30 en 13.00 tot 16.00
- Merk op dat onze diensten alleen nieuwe aanvragen om bijstand, dringende medische bijstand en vorderingen kunnen behandelen. Niet-dringende aanvragen worden uitgesteld of telefonisch behandeld.
- Naast het algemene onthaal worden ook andere diensten van het OCMW gehandhaafd
- Het Resto du cœur blijft open voor de dagelijkse verdeling van voedselpakketten en afhaalmaaltijden. De zaal van het restaurant is echter gesloten.
- De sociale dienst voor ouderen, "Collectif Violette", blijft zijn diensten aanbieden aan mensen die geïsoleerd zijn en zich niet kunnen verplaatsen. Het team is te bereiken op 02/600.56.46.
- De maatschappelijk werkers van de "maraude" blijven overdag hun rondes doen om de daklozen te ontmoeten.
BELANGRIJK: Alle collectieve activiteiten zijn geannuleerd!
Bron en meer informatie : http://ocmw1060.be/spip.php?lang=nl

Steun voor burgers die financieel getroffen worden door de Covid-19-crisis: werknemers die een deel van hun inkomen zijn verloren of met extra uitgaven geconfronteerd worden, zelfstandigen, flexi-jobbers, jobstudenten, artiesten, enz. Lancering van de communicatiecampagne "De OCMW's zijn er voor jou" betreffende de steun ( brochures en video's met informatie voor de burgers, https://www.mi-is.be/nl/studies-publicaties-statistieken/communicatie-toolkit-covid-19) ***

Missie van het OCMW:
- informeren van de doelgroep over de verschillende steunmaatregelen die het OCMW verleent
- de nodige acties ondernemen om de sociale rechten en voordelen van de aanvragers te doen gelden
- verlenen van materiële, sociale, medische of psychosociale hulp gaande van financiële hulp tot hulp bij huisvesting, tewerkstelling, thuiszorg en -hulp, opname in het rusthuis of onthaaltehuizen, schuldbemiddeling, toegang tot energie, toegang tot cultuur en door psychosociale begeleiding of juridische bijstand
- bescherming van minderjarigen die aan het OCMW zijn toevertrouwd
- verlenen van dringende medische hulp aan personen zonder geldige verblijfsvergunning en materiële hulp aan minderjarige vreemdelingen zonder wettig verblijf
- creëren van instellingen en diensten van sociale, herstelgerichte of preventieve aard
- enz.

Op dit adres:
- sociale dienst: informatie, sociale en administratieve begeleiding, financiële bijstand (leefloon of equivalent leefloon, voorschot op sociale uitkeringen, aanvullende financiële bijstand, betalingsverbintenissen, enz.), medische bijstand (medische kaart, betalingsverbintenis dringende medische hulp), materiële hulp, enz.
- dienst voor socioprofessionele inschakeling: begeleiding van personen die geholpen worden door het OCMW in het kader van een socioprofessionele balans, informatie over vooropleidingen en/of kwalificerende opleidingen, hulp bij het zoeken naar werk, sociale begeleiding en arbeidsbegeleiding van personen met een Artikel 60-contract, enz.
- culturele dienst: organisatie van culturele uitstappen (theater, spektakels, natuurwandelingen, enz.)